Fakta o nepříjemném dechu

Lidské bytosti jsou chodicí chemické laboratoře. Naše ústa obsahují tisíce různých druhů bakterií. Mnohé z nich jsou „dobří braši“. Vykonávají nezbytné funkce, v prvé řadě napomáhají trávení. Jedním z mnoha druhů jsou takzvané anaerobní bakterie produkující síru, které nemohou přežívat v přítomnosti kyslíku, a proto se vyskytují pod povrchem mezi vlákny jazyka. Jejich cílem je rozkládat proteiny v potravě, hlenu, krvi a nemocné nebo poškozené ústní tkáni.

Právě tento druh bakterií způsobuje onen nepříjemný dech. Za určitých podmínek začínají ve vysoké míře rozkládat bílkoviny. Proteiny jsou tvořeny z aminokyselin a dvě z nich (Cystein a Methionin) vykazují vysokou koncentraci síry. Jakmile se anaerobní bakterie dostanou do kontaktu s těmito aminokyselinami, nelibě vonící sloučeniny síry, jako například sirovodík či metylmerkaptan, se uvolní ze zadní části jazyka a hrdla. Často jsou nazývány jako prchavé sloučeniny síry, což vystihuje jejich schopnost okamžitě se dotknout ostatních.

Mýty pryč...

Je třeba podotknout, že nepříjemný dech nemůžeme chytit od druhého, dokonce ani při líbání. Anaerobní bakterie nejsou „zlí hoši“ a nejsou infekční. Jsou součástí naší přirozené ústní flóry, proto je nemůžeme natrvalo odstranit z úst, a to ani škrabkou na jazyk, antibiotiky či speciálními ústními vodami.

Babské rady stranou, věda našla řešení!

Jediný vědecky prokázaný a klinicky účinný způsob, jak zastavit halitosis, je napadnout schopnost bakterií produkovat uvedené prchavé sloučeniny síry a přetvořit je na organické soli, které jsou bez chuti a bez zápachu. Neexistuje tedy jednorázová léčba, lze na ně však působit kyslíkem a jinými přírodními komponenty, které zabrání produkovat sírové pachy na zhruba 12 hodin i více.

Podvod mnoha značek ústní hygieny

Důležité je zmínit, že chuť a čich jsou dva rozdílné smysly. Jsou to ale sousedé. Je prokázáno, že jejich receptory se často navzájem promíchají. To způsobuje, že někdo mylně registruje vůni na základě stimulace centra chuti a naopak. Toto si záhy uvědomily farmaceutické firmy, které se na základě vytvoření silné příchuti máty (či jiných příchutí) v ústních vodách snaží „ohloupit“ konzumenta, u kterého jejich výrobky vyvolají pocit svěžího dechu. Ten sice pociťuje úžasnou chuť máty v ústech, ale odér vnímaný osobou vedle něj jí může připadat velice zapáchající. Může to být pravda, neboť cukr či alkohol v těchto výrobcích podněcuje bakterie k vyšší produkci sloučenin síry.

Co tedy s tím?

Jediný prokázaný způsob, jak eliminovat nepříjemný dech, je změnit prostředí v dutině ústní tak, aby bylo „méně přátelské“ k produkování sloučenin síry anaerobními bakteriemi. Je zapotřebí dodat do ústní dutiny vysoce účinný, a přitom stabilní okysličující prostředek. Takový prostředek tvoří hlavní složku produktu značky Atemfrisch, o které se můžete dozvětět zde.

 

Objednávky    |      Časté dotazy    |     Kontakt